Welcome to Τα Σαΐνια   Click to listen highlighted text! Welcome to Τα Σαΐνια Powered By GSpeech

783px Byzantinischer Mosaizist um 1118 001

Ποια ήταν η κατάσταση στην Ιερουσαλήμ μετά τους Άραβες ;

Ενώ οι Φατιμίδες Άραβες ήταν ανεκτικοί στους Χριστιανούς που επισκέπτονταν τα Ιεροσόλυμα, όταν κατέλαβαν την πόλη οι Σελτζούκοι Τούρκοι (1076) η κατάσταση άλλαξε. Οι Χριστιανοί πλέον συλλαμβάνονταν, ληστεύονταν και βασανίζονταν.

Ο Αλέξιος Α΄ Κομνηνός, επειδή δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει μόνος το πρόβλημα και παρ' ότι υπήρχε το σχίσμα μεταξύ των εκκλησιών (1054), ζήτησε τη βοήθεια του Πάπα Ουρβανού Β΄.

urban ii clermont br800

Ο Πάπας δέχτηκε την πρόταση, επειδή έτσι θα μπορούσε να παρεμβαίνει στις υποθέσεις της Ανατολικής Εκκλησίας. Ζήτησε λοιπόν από τους ηγεμόνες της Ευρώπης να βοηθήσουν τους Βυζαντινούς για την απελευθέρωση των Αγίων Τόπων.

alexios papas

 

stavr

Η τέταρτη σταυροφορία (1202 - 1204)

Οι δυτικοί ηγεμόνες αντί να βοηθήσουν τους Βυζαντινούς θέλησαν να καταλάβουν για τον εαυτό τους τους Αγίους Τόπους. Για τον σκοπό αυτό αυτό οργάνωσαν τέσσερις εκστρατείες που ονομάστηκαν σταυροφορίες, επειδή οι στρατιώτες τους είχαν ραμμένο στο στήθος έναν κόκκινο σταυρό.

stavrofories

Για την τέταρτη σταυροφορία οι σταυροφόροι συγκεντρώθηκαν στη Βενετία. Από εκεί τα βενετσιάνικά πλοία θα τους μετέφέραν στην Αίγυπτο. Σε αντάλλαγμα οι Βενετοί θα έπαιρναν τα μισά από τα εδάφη και τα λάφυρα που θα κέρδιζαν οι σταυροφόροι. Τότε εμφανίστηκε στους Βενετούς ο ο εκθρονισμένος αυτοκράτορας του Βυζαντίου Αλέξιος Άγγελος και ζήτησε τη βοήθειά τους για να ξαναπάρει το θρόνο, τάζοντάς τους πολλά χρήματα και δώρα. Οι Βενετοί δέχτηκαν την πρότασή του και ο ναύαρχός τους, αντί να κατευθυνθεί στην Αίγυπτο, οδήγησε τους σταυροφόρους στην Κωνσταντινούπολη και ζήτησε από αυτούς να την καταλάβουν.

katalipsi

Η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους

Η απόρθητη ως τότε βασιλεύουσα έπεσε στα χέρια των σταυροφόρων. Χάθηκαν πολλές ανθρώπινες ζωές. Επί τρεις ημέρες οι κατακτητές λεηλατούσαν, κατέστρεφαν και έκαιγαν την ανυπεράσπιστη Πόλη. Δε σεβάστηκαν ούτε τα ιερά μνημεία, ούτε τις εκκλησίες, ούτε τα μοναστήρια. Το πιο φρικτό έγκλημά τους όμως ήταν η λεηλασία και η απογύμνωση της Αγίας Σοφίας από τα ιερά της σκεύη.

800px ConquestOfConstantinopleByTheCrusadersIn1204

Delacroix 012

 

Σχεδιάγραμμα μαθήματος (κλικ)

Η Βασιλεύουσα

Ο Γάλλος ιστορικός Βελλεαρδουίνος, που ακολουθούσε τη Σταυροφορία γράφει: «Όταν αντικρίσαμε την Κωνσταντινούπολη, δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι υπάρχει άλλη τόσο πλούσια πόλη παρόμοια με αυτή. Τα ψηλά τείχη, οι πλούσιοι πύργοι, τα ανάκτορα και οι μεγάλες εκκλησίες, που ήταν τόσες πολλές ώστε κανείς δεν μπορεί να πιστέψει πως τις είδε όλες. Κανένας από μας δεν ήταν τόσο σκληρός , ώστε να μην αισθανθεί το δέρμα του να ανατριχιάζει. Γιατί ποτέ άλλος λαός, από την απαρχή του κόσμου, δεν ανέλαβε μια τόσο μεγάλη επιχείρηση όσο εκείνη της δικής μας επίθεσης».

Will Durant, Παγκόσμια Ιστορία Πολιτισμού

 

Θρήνος για τη χαμένη Πόλη

«Ω πόλη, βασίλισσα των πόλεων, ποιος είναι εκείνος που μας παίρνει από σένα, όπως τα παιδιά από την αγαπημένη τους μητέρα; Τι θα γίνουμε; Πού θα πάμε; Ποια παρηγοριά θα βρούμε, γυμνοί καθώς είμαστε, όπως ήρθαμε στον κόσμο, και άστεγοι σαν τα πουλιά;».

Νικήτας Χωνιάτης (βυζαντινός χρονογράφος)

 

Εκδικητής

«Την άπαρτη πόλη μας ξένου πόδι την πάτησε. Εννιακοσίων χρόνων ένδοξη ζωή έσβησε. Φράγκοι, Βενετσιάνοι και Γερμανοί χύνονται απάνω της αχόρταγα. Με το σταυρό συντρίβουν το σταυρό μας, με τη θρησκεία τους πελεκούν τη θρησκεία μας. Γαλέρες φεύγουν και γαλέρες έρχονται. Παίρνουν τα πλούτη μας, τη δόξα μας, τα ιερά μας. Αλλού τα πάνε στη Δύση, να ημερέψουν και κείνης τους λαούς, να δοξάσουν και κείνης τα χώματα. Η Βενετιά τα δέχεται περίχαρη, στολίζεται και καμαρώνει. Στήνει στις πλατείες της τ’ άλογα τ’ ανεμοπόδαρα, του ακράτητου λαού συμβολική παράσταση».3

Ανδρέας Καρκαβίτσας, Λόγια της πλώρης (1899).

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech