Welcome to Τα Σαΐνια   Click to listen highlighted text! Welcome to Τα Σαΐνια Powered By GSpeech

Τι είναι τα νησιά και τα νησιωτικά συμπλέγματα ;

Νησιά είναι κομμάτια στεριάς που περικλείονται από τη θάλασσα.

Νησιωτικά συμπλέγματα είναι οι ομάδες κοντινών νησιών, που βρίσκονται στην ίδια θαλάσσια περιοχή.

Ποια είναι τα νησιωτικά συμπλέγματα της Ελλάδας ;

Τα νησιωτικά συμπλέγματα της Ελλάδας είναι :

Τα κυριότερα νησιωτικά συμπλέγματα της Ελλάδας είναι:

  • Οι Κυκλάδες
  • Οι Σποράδες
  • Τα Δωδεκάνησα
  • Τα Επτάνησα
  • Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου

 nisia

Οι Κυκλάδες και τα νησιά τους

Οι Κυκλάδες ονομάστηκαν έτσι από τους αρχαίους γεωγράφους, επειδή δημιουργούν έναν κύκλο γύρω από το μικρότερο νησί, το ιερό νησί της Δήλου, όπου κατά τη μυθολογία γεννήθηκαν από τη Λητώ ο Απόλλωνας και η Άρτεμη. Όλα τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου τα ονόμαζαν Σποράδες.

Στο χάρτη μπορούμε να δούμε μια ομάδα νησιών ως συνέχεια του ακρωτηρίου Σούνιο (Δυτικές Κυκλάδες) και μια άλλη ως συνέχεια της Εύβοιας (Ανατολικές Κυκλάδες).

Οι Κυκλάδες αποτελούνται από 33 νησιά. Τα μεγαλύτερα από αυτά είναι : η Νάξος, η Άνδρος, η Πάρος, η Τήνος, η Μήλος, η Κέα, η Αμοργός ή Ίος, η Κύθνος, η Μύκονος, η Σύρος, η Σαντορίνη κ.ά.

 

 

Οι Σποράδες

Οι αρχαίοι ονόμαζαν Σποράδες όλα τα νησιά του Αιγαίου εκτός από τις Κυκλάδες. Σήμερα λέμε Σποράδες (και πιο σωστά Βόρειες Σποράδες) το σύμπλεγμα νησιών που βρίσκονται ανατολικά της χερσονήσου της Μαγνησίας και βόρεια της Εύβοιας.

Είναι συνολικά 19 νησιά με μεγαλύτερα τη Σκύρο, τη Σκόπελο, την Αλόννησο, και τη Σκιάθο.

Τα Δωδεκάνησα

Τα Δωδεκάνησα είναι μια ομάδα νησιών νότια της Σάμου, βόρεια της Κρήτης και δυτικά των παραλίων της Μικράς Ασίας. Ενσωματώθηκαν στην Ελλάδα μόλις το 1948.

Παρ' ότι λέγονται Δωδεκάνησα, μαζί με τα μικρότερα νησάκια, είναι περισσότερα.

Τα μεγαλύτερα από αυτά είναι : η Ρόδος, η Κάρπαθος, η Κως, η Κάλυμνος, η Αστυπάλαια, η Κάσος, η Τήλος, η Σύμη, η Λέρος, η Νίσυρος, η Πάτμος, η Χάλκη, η Σαρία, οι Λειψοί κ.ά.

Τα Επτάνησα

Τα Επτάνησα είναι μια σειρά νησιών στο Ιόνιο, που βρίσκονται το ένα κάτω από το άλλο και κοντά στις ακτές της Δυτικής Ελλάδας. Ξεχωρίζουν τα Κύθηρα, τα οποία βρίσκονται κάτω από την Πελοπόννησο.

Τα μεγαλύτερα νησιά των Επτανήσων είναι : η Κεφαλλονιά, η Κέρκυρα, η Ζάκυνθος, η Λευκάδα, τα Κύθηρα, η Ιθάκη και οι Παξοί.

Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου

Σ' αυτά ανήκουν όλα τα νησιά του Αιγαίου που είναι βόρεια από τα Δωδεκάνησα και τις Σποράδες.

Τα μεγαλύτερα από αυτά είναι : η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Λήμνος, η Ικαρία, η Σαμοθράκη, ο Άγιος Ευστράτιος, τα Ψαρά, οι Φούρνοι, οι Οινούσσες κ.ά.

Η Κρήτη

Η Κρήτη κλείνει το νότιο άκρο του Αιγαίου Πελάγους και το χωρίζει από το Λυβικό. Είναι το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και το 5ο νησί της Μεσογείου.

Η Εύβοια

Η Έυβοια είναι το 2ο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και το 6ο μεγαλύτερο της Μεσογείου. Ενώνεται με γέφυρα με τη Στερεά Ελλάδα στον πορθμό του Ευρίπου και μοιάζει πιο πολύ συνέχεια της στεριάς παρά ξεχωριστό νησί.

Τι ήταν η Αιγηίδα ;

Το Αιγαίο σχηματίστηκε μετά την ανάδυση της Αιγηίδας (πριν από 2 εκατ. χρόνια), όταν οι γεωλογικές αναστατώσεις και τα ρήγματα της περιοχής προκάλεσαν διαδοχικές βυθίσεις και ανυψώσεις, που διαμόρφωσαν τη σημερινή μορφή. Οι υψηλότερες κορυφές της Αιγηιδας έγιναν τα νησιά, ενώ οι βυθίσεις και τα ρήγματα των ακτών διαμόρφω­σαν τα ακρωτήρια και τους κόλπους, που συνεχίζονται στο βυθό ως υποβρύχιες κοιλάδες ή βυθίσματα. 

Η γραμμή των ακτών του Αιγαίου, η πιο πολύπλοκη ολόκληρης της Μεσογείου, ήταν πάντα ιδανική για τα μικρά ναυτικά ταξίδια των λαών που κατοικούσαν στο Αιγαίο, γιατί προσφέρει άφθονα σημεία προστασίας από τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, που δεν είναι καθόλου σπάνιες σε όλη την έκτασή του. Σε κανονικές συνθήκες όμως, η κανονι­κότητα της απόγειας και της θαλάσσιας αύρας που το χαρακτηρίζει, καθώς επί­σης και η κανονικότητα των εποχιακών ανέμων, όπως είναι τα μελτέμια, επιτρέ­πουν τον ασφαλή προγραμματισμό ταξιδιών με ιστιοφόρα, που ήταν κάποτε το μοναδικό μέσο κίνησης.

 

(ΠΗΓΗ: Παγκόσμια Γεωγραφία, ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ, τόμος, Β', Αθήνα 1993)

Παίζω με τα νησιά της Ελλάδας (1)

Παίζω με τα νησιά της Ελλάδας (2)

 

 

X

Right Click

Έχει απενεργοποιηθεί το δεξί κλικ. Σας ευχαριστώ

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech