Οι Πειρατές (Παρασκευή, Αντωνία, Δημήτρης Κ., Γιάννης Τ.) ταξιδεύουν στο Παρίσι

Το Παρίσι, γνωστό και ως η Πόλη του Φωτός από τότε που φωτίστηκαν οι κύριες λεωφόροι του με φανούς γκαζιού το 1828, είναι η πρωτεύουσα της Γαλλίας και της περιφέρειας Ιλ ντε Φρανς και μία από τις ιστορικότητες πόλεις της Ευρώπης . Περιλαμβάνει την πόλη του Παρισιού και τα περίχωρα και βρίσκεται σε ένα λεκανοπέδιο. Ο συνολικός πληθυσμός της μητροπολιτικής περιοχής ξεπερνά τα 13.000.000 και είναι έτσι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου.

 

Η περιοχή υπήρξε φυλάκιο των Ρωμαίων από το 55 π.Χ. με το όνομα Λουτέτσια και έγινε πρωτεύουσα των πρώτων Γάλλων βασιλέων από το 987 με την ονομασία Parisii. Βασιλιάδες και αυτοκράτορες άφησαν τη σφραγίδα τους στην πόλη. Από τον 14ο αιώνα ήταν η μεγαλύτερη πόλη της Ευρώπης (κάπου 70.000 ζούσαν μόνιμα και άλλες 20.000 περαστικοί, συνήθως έμποροι και τεχνίτες). Κατά τη διάρκεια της ιστορίας είδε τα ξύλινα και λιθόκτιστα σπίτια του να πυρπολούνται από φανατικούς θρησκευόμενους, να ερημώνονται από πανούκλες και χολέρες και να λεηλατούνται από ορδές μισθοφόρων πάσης φύσεως, ώσπου, ο Λουδοβίκος ΙΔ', ο "Βασιλιάς Ήλιος", έκανε την πρώτη απόπειρα καταγραφής κτισμάτων, δασών, ποταμών και λιμνών του (φυσικά, για να τα φορολογεί καλύτερα) και στόλισε τα λιβάδια και τις λίμνες που τα περιέβαλλαν με λαμπρά ανάκτορα. Ήταν το ξεκίνημα της δημιουργίας του σημερινού Παρισιού.

 

Το παλιό φρούριο του Φίλιππου Αυγούστου στεγάζει το σημερινό μουσείο του Λούβρου και η γέφυρα Πον Νεφ του Ερρίκου Δ΄ενώνει τη νησίδα Ιλ ντε λα Σιτέ με τις δυο όχθες του Σηκουάνα. Ο Ναπολέων είχε την ιδέα της κατασκευής της Αψίδας του θριάμβου για να γιορτάσει τις νίκες του. Τη μοναρχία αντικατέστησε η λαϊκή κυριαρχία με την αιματηρή Επανάσταση του 1789. Μετά την Επανάσταση άρχισε γενική αναμόρφωση της πόλης.

Η Επανάσταση του 1789 ήταν η κοινωνική επανάσταση που κατήργησε την απόλυτη μοναρχία στην Γαλλία γκρεμίζοντας το φεουδαρχικό σύστημα και αντικαθιστώντας το με το δημοκρατικό, και ώθησε σε αναδιοργάνωση την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Η Γαλλική Επανάσταση ενέπνευσε τους λαούς όλης της Ευρώπης στο να παλέψουν ενάντια στην εκμετάλλευση και την απολυταρχική μοναρχία, αποτελώντας το έναυσμα για τον ξεσηκωμό στην Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα.

Η επανάσταση οργανώθηκε από την ανερχόμενη αστική τάξη, η οποία εμπνευσμένη από τα κηρύγματα των Διαφωτιστών και με κεντρικό σύνθημα το τρίπτυχο «Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη» , θέλησε να βελτιώσει την υπάρχουσα μοναρχία μετατρέποντάς την σε συνταγματική και όχι να την καταργήσει. Στην πορεία όμως, η μοναρχία καταργήθηκε και μετά από περιόδους τρομοκρατίας αλλά και οργάνωσης δίκαιου κράτους, η νεοσύστατη Δημοκρατία καταλύθηκε από την δικτατορία του Ναπολέοντα Βοναπάρτη.

Το σημερινό Παρίσι σχεδιάστηκε, ρυμοτομήθηκε και χτίστηκε μετά τη Γαλλική Επανάσταση, αγνοώντας κάθε τι που προϋπήρχε, με στόχο να αποτελεί "μαρτυρία της θέλησης των τέκνων της να μεγαλουργούν και της εμπιστοσύνης των ηγετών τους να οραματίζονται". Αυτοί οι ηγέτες εκείνης της εποχής (19ος αι.) είχαν και κάτι άλλο στο μυαλό τους όταν έδιναν εντολή στον βαρόνο Hausman (Οσμάν) να χαράξει φαρδιές λεωφόρους και πλατείες στο κέντρο του Παρισιού: να μπορούν να καλπάσουν τα άλογα της Φρουράς και να διαλύσουν τα πλήθη αν αυτά αποφάσιζαν κάποιο πρωί να επαναλάβουν την Πορεία προς τη Βαστίλη η τον Γενικό ξεσηκωμό του 1802.

Το Παρίσι δεν μπορείς να το περιγράψεις. Αν δε το ζήσεις από κοντά δεν μπορείς να νιώσεις την αύρα του. Απλά το φαντάζεσαι. Πρέπει να περπατήσεις στις μποέμικες πλατείες του, να ποζάρεις για κάποιον ευτυχισμένο ζωγράφο και να δεις από κοντά τα περίφημα γαλλικά ρεστοράν για να πάρεις έστω και μία γεύση από αυτή τη μαγευτική πόλη, όπου η ομορφιά κυριαρχεί παντού.

 

Πύργος του Άιφελ


Ο Πύργος του Άιφελ χτίστηκε το 1887-1889 από τον μηχανικό Γουστάβο Άιφελ και σήμερα είναι ένα από τα γνωστότερα κτίσματα του κόσμου . Έχει ύψος 300 μέτρα χωρίς την κεραία και 325 με την κεραία . Μέχρι το 1931 ήταν το ψηλότερο κτίριο αλλά τότε κτίστηκε το Εμπάιρ Στέιτ της Νέας Υόρκης. Το βάρος του είναι 10.100 τόνους . Έχει 3 ορόφους τους οποίους μπορείς να τους επισκεφτείς είτε ανεβαίνοντας σκάλες (κουραστικό) είτε με τον ανελκυστήρα .
Κατασκευάστηκε σαν σημάδι της γαλλικής επανάστασης .
Τριακόσιοι εργάτες ένωσαν 18.038 κομμάτια σιδήρου. Εγκαινιάστηκε στις 31 Μαρτίου 1889 και άνοιξε για το κοινό στις 6 Μαΐου 1889 . Ο Άιφελ είχε άδεια ο πύργος του να υπάρχει για 20 χρόνια δηλαδή θα γκρεμιζόταν το 1909 , όταν θα ήταν στα χέρια του Δήμου του Παρισιού όμως τελικά δεν γκρεμίστηκε γιατί φάνηκε χρήσιμος για λόγους επικοινωνίας και για αυτό τον λόγο σήμερα ο Πύργος '' ζει και βασιλεύει ''
Η μεταλλική κατασκευή του είναι 7.300 τόνους . Aνάλογα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος , η κορυφή του Πύργου μπορεί να στραφεί μακρυά από τον Ήλιο μέχρι 18 εκ. εξαιτίας της διαστολής του μετάλλου στην πλευρά του Ήλιου.


Παναγία των Παρισίων


Η φράση ''Παναγία των Παρισίων'' μιλάει για τον μητροπολιτικό χριστιανικό ναό του Παρισιού , που είναι ένα θαυμάσιο μνημείο του οξυκόρυφου ή γοτθικού ρυθμού. Βρίσκεται στο νησί Ιλ Ντε Λα Σιτέ του ποταμού Σηκουάνα στο κέντρο του Παρισιού . Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1163 και καταστράφηκε στα μέσα του 13ου αιώνα . Τα σημεία που σου προκαλούν θαυμασμό στην αρχιτεκτονική του ναού είναι η πύλη με τον τεράστιο ρόδακα , τα περίφημα γλυπτά, τα δύο κωδωνοστάσια ύψους 68 μ. και η εσωτερική διακόσμηση με  υαλογραφικής τέχνης (βιτρό) παράθυρα.


Ίσως ξέρετε και την Παναγία των Παρισίων από τον τίτλο ενός βιβλίου του Γάλλου συγγραφέα Victor Hugo . Η πρωταγωνίστρια είναι μια τσιγγάνα , η Εσμεράλδα , η οποία χορεύει στο προαύλιο του ναού και την ερωτεύεται ο Αρχιδιάκονος  Κλαύδος Φρολός ,ο οποίος προσπαθεί να την απαγάγει δια του κωδωνοκρούστη Κουασιμόδου , ενός άσχημου αλλά καλού ανθρώπου. Η Εσπεράλδα καταφέρνει να αποφύγει την απαγωγή με την βοήθεια του αξιωματικού , Φοίβου Σατοπέρ , ο οποίος την ερωτεύεται και συναντιούνται λίγες μέρες αργότερα . Αργότερα εμφανίζεται ο Κλαύδος και σκοτώνει με ένα μικρό εργαλείο τον Φοίβο και στη συνέχει ως φονιάς κατηγορείται η Εσμεράλδα . Εκείνη προτιμά να θανατωθεί παρά να παραδοθεί στον Κλαύδο . Η Εσμεράλδα οδηγείται προς την πύλη του Ναού όπου τότε επεμβαίνει ο Κουασιμόδος , που και αυτός την αγαπά και καταφέρνει και την βάζει στο εσωτερικό του Ναού . Τελικά η Εσμεράλδα συλλαμβάνεται και εκτελείται , ενώ ο Κουασιμόδος ρίχνει τον Αρχιδιάκονο από το κωδωνοστάσιο από όπου παρακολουθούσαν μαζί την εκτέλεσή της . Ο Κουασιμόδος πεθαίνει στο τέλος στο νεκροταφείο με αγκαλιά το πτώμα της .
Το Μουσείο του Λούβρου


Το μουσείο του Λούβρου βρίσκεται στο κέντρο του Παρισιού , στις όχθες του ποταμού Σηκουάνα , και είναι ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα μουσεία στον κόσμο. Εκθέτει 35.000 έργα τέχνης . Οι μόνιμες συλλογές σε έκταση είναι 60.000 τ.μ. και ανάμεσα τους είναι οι ελληνικές που καλύπτουν 25 αίθουσες.
Το Λούβρο στην αρχή ήταν αμυντικό φρούριο και υπάρχουν πολλές εκδοχές για το όνομά του. Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή η ονομασία Λούβρο προήρθε από το τοπωνύμιο της περιοχής , Lupara. Πιθανόν η περιοχή ονομάστηκε έτσι γιατί είχε πολλούς λύκους και στα λατινικά lupus ήταν ο λύκος ενώ lupara ήταν η λύκαινα . Μία άλλη εκδοχή είναι ότι το όνομα προήρθε από τη λέξη lauer που ήταν το φρούριο .
Το Λούβρο έγινε μουσείο μετά την γαλλική επανάσταση. Μέχρι την επανάσταση ήταν φρούριο  και πιο μετά ανάκτορο των βασιλιάδων της περιοχής. Το 1190 χτίστηκε εκεί ένα οχυρό από τον βασιλιά Φίλιππο Β' Αύγουστο. Οι διάδοχοί του για να το αξιοποιήσουν ως ανάκτορο άλλαξαν την αρχιτεκτονική μετατρέποντάς το σε πιο πολυτελές και πιο καλλιτεχνικό. Με τον καιρό οι βασιλιάδες αποκτούσαν διάφορα πολύτιμα πράγματα πχ. λάφυρα πολέμων, πίνακες ζωγραφικής,  που αποτέλεσαν την ''βασιλική συλλογή'' η οποία ήταν και η βασική ''μαγιά'' του μουσείου . Σημαντικά εκθέματα είναι η Αφροδίτη της Μήλου (γνωστό ελληνικό γλυπτό που βρέθηκε στη Μήλο το 1820) , η Νίκη της Σαμοθράκης , το πορτραίτο της Lisa Gherardini ( πιο γνωστός ως Mona Lisa ή La Gioconda του Leonardo Da Vinci )
Aν ποτέ κάνετε ένα ταξιδάκι στην Γαλλία θα έπρεπε οπωσδήποτε να επισκεφτείτε το μουσείο του Λούβρου . Σίγουρα θα νιώσετε μεγάλο ενθουσιασμό .


Disneyland

Η Disneyland του Παρισιού λειτουργεί από τις 12 Απριλίου 1992. Το συγκρότημα ήταν ένα αντικείμενο αντιπαράθεσης κατά τις περιόδους των διαπραγματεύσεων και την κατασκευή στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του '90, όταν ένας μεγάλο αριθμό σημαντικών γαλλικών οργανώσεων εξέφρασαν την αντίθεσή τους. Διαμαρτυρίες έγιναν από Γαλλικά εργατικά συνδικάτα και άλλους. Μια ακόμη ήττα ακολούθησε το άνοιγμα του θέρετρου ως πάρκο, όταν η πληρότητα των ξενοδοχείων και τα έσοδα έπεσαν κάτω από τις προβλέψεις. Το συγκρότημα μετονομάστηκε από Euro Disney Resort στην Disneyland του Παρισιού το 1994.Τον Ιούλιο του 1995, η εταιρεία είδε πρώτη τριμηνιαία κέρδη της.
Με 15.405.000 σε συνδυασμό με τους επισκέπτες του θέρετρου Disneyland Park και Walt Disney Studios Park στη χρήση του 2009, είναι το μεγαλύτερο σε επισκέψεις  τουριστών της Γαλλίας και της Ευρώπης .

Πληροφορίες από εδώ