Τα Στρουμφάκια (Αλέξανδρος, Ναταλία, Θάνος, Γεωργία) ταξιδεύουν στη Νέα Υόρκη

Η Νέα Υόρκη βρίσκεται στην ανατολική ακτή των Η.Π.Α., στα βορειοανατολικά της χώρας. Το κέντρο της πόλης είναι χτισμένο πάνω στο νησί Μανχάταν, στις εκβολές του ποταμού Χάντσον στον Ατλαντικό Ωκεανό, με υψόμετρο περίπου 6 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Σήμερα η πόλη έχει επεκταθεί και στις γύρω όχθες του ποταμού Χάντσον αλλά και στα ενδότερα αυτών.

 

 

Η Νέα Υόρκη αποτελείται από 5 μεγάλους δήμους, το Μανχάταν, το Μπρούκλιν, το Κουΐνς, το Μπρονξ και το Στέιτεν Άιλαντ.Οι πρώτες αποστολές στην σημερινή περιοχή της Νέας Υόρκης πρωτοέγιναν το 1524 και το 1609. Από το 1610 ξεκίνησαν Ολλανδοί έμποροι ένα επικερδές εμπόριο γούνας με τους εκεί κατοικούντες Ινδιάνους. Στις 27. 3. 1614 ιδρύθηκε η εταιρεία των Καινούριων Κάτω Χωρών. Οι πρώτοι άποικοι άρχισαν να φθάνουν στην Νέα Υόρκη το 1624 και ήταν Ολλανδοί. Το 1626 αγοράστηκε το νησί Μανχάταν από τους Ινδιάνους για 24 δολάρια και έτσι εγκαταστάθηκαν περισσότεροι Ολλανδοί. Η νέα αυτή αποικία πήρε το όνομα Νέο Αμστερνταμ. Με το πέρασμα των χρόνων χτίστηκε το πρώτο νοσοκομείο, το πρώτο σχολείο και η πρώτη φυλακή. Το 1652 χτίστηκε, εκεί που σήμερα βρίσκεται η περίφημη Wall Street, ένα προστατευτικό τείχος. Το 1664 η εξουσία πέρασε από τους Ολλανδούς στους Άγγλους, οι οποίοι επιτέθηκαν στην πόλη και την κατέλαβαν αναίμακτα. Τότε μετονομάστηκε σε Νέα Υόρκη προς τιμήν του δούκα της Υόρκης, αδελφό του τότε Βασιλέα της Αγγλίας. Το 1673 η αποικία πέρασε και πάλι στα χέρια των Ολλανδών, για λίγο όμως , καθώς από το 1674 η Νέα Υόρκη βρέθηκε οριστικά στα χέρια των Άγγλων.

 

Είναι από τις πιο πολυπολιτισμικές πόλεις του κόσμου, καθώς έχουν εγκατασταθεί πάρα πολλοί μετανάστες από όλο τον κόσμο δημιουργώντας τις δικές τους κοινότητες π.χ. Τσάινα τάουν, Αστόρια κ.ά. Στην πόλη κατοικεί επίσης σημαντικός αριθμός Ελλήνων μεταναστών. Ο ελληνικός πληθυσμός της πόλης που εργάζεται και κατοικεί κυρίως στην Αστόρια, είναι οργανωμένος σε μια ισχυρή κοινότητα, που διαθέτει σχολεία, μορφωτικούς συλλόγους, θεολογική σχολή και μια ιδιαίτερα πλούσια βιβλιοθήκη.
Επίσης η Νέα Υόρκη είναι έδρα Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής και Επισκοπής, που υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Από τα σημαντικότερα κτίσματα της πόλης είναι το Κράισλερ (1930) και το Εμπάιρ Στέιτ.

Οι δίδυμοι πύργοι
Το συγκρότημα του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου άνοιξε στις 4 Απριλίου 1973. Είχε παγκόσμιο ρεκόρ ύψους απ’ το 1971 – 1973. Το κόστος για την κατασκευή του ήταν 400 εκατομμύρια δολάρια.
Το συγκρότημα βρίσκεται στην καρδιά του Κέντρου της Οικονομικής Ζώνης της Νέας Υόρκης και μεγάλο μέρος του καλύπτονταν από γραφεία.
Το πρωί της 11ης  Σεπτεμβρίου 2001, η Αλ Κάιντα επιτέθηκε σε αμερικανικούς στόχους. Δύο αεροπλάνα καθοδηγούμενα από αεροπειρατές της οδηγήθηκαν στους Δίδυμους Πύργους. Ο πρώτος κατέρρευσε 56 λεπτά μετά την πρόσκρουση. Μία ώρα μετά κατέρρευσε και ο δεύτερος πύργος. Το αποτέλεσμα ήταν 2.753 αθώοι άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.
Η διαδικασία του καθαρισμού και της αποκατάστασης στον εμπορικό χώρο του Παγκόσμιου Κέντρου πήρε 8 μήνες.

Το Άγαλμα της Ελευθερίας
Ο Γάλλος ιστορικός Εντουάρ Ντε Λαμπουλέ πρότεινε να φτιαχτεί ένα μνημείο προς τιμή της γαλλοαμερικανικής φιλίας. Οι Γάλλοι θα έπρεπε να φροντίσουν για το άγαλμα, ενώ οι Αμερικανοί για το βάθρο του. Το 1874 ο Φρεντερίκ Μπαρτολντί, έμπειρος γλύπτης σε κατασκευές μνημείων, άρχισε να εργάζεται στο Παρίσι με τη χρηματοδότηση ενός γαλλοαμερικανικού ιδρύματος. Ο Γκιστάβ Άιφελ μελέτησε τη στατική δομή του. Ταυτόχρονα το αμερικανικό Κογκρέσο αποφάσισε να τοποθετηθεί το άγαλμα στη νησίδα Μπελντόε, που τώρα ονομάζεται Λίμπερτι Άιλαντ στην είσοδο του λιμανιού της Νέας Υόρκης. Το 1884, το άγαλμα ολοκληρώθηκε με πολύ κόπο, αποσυναρμολογήθηκε σε 350 κομμάτια και στάλθηκε ατμοπλοϊκώς σε 214 κιβώτια. Τα εγκαίνια έγιναν το 1886.
Το Άγαλμα της Ελευθερίας ζυγίζει 225 τόνους και καλύπτεται από περίβλημα χαλκού. Το ύψος χωρίς τη βάση είναι 46,5 μέτρα, ενώ με τη βάση του διπλασιάζεται. Στο εσωτερικό του, 168 σκαλιά επιτρέπουν την άνοδο στο κεφάλι και 54 στο χέρι, που κρατάει τον πυρσό. Η βάση φιλοξενεί από το 1972 το Μουσείο Μετανάστευσης αφιερωμένο στην Ιστορία στις Η.Π.Α.