Οι Σπιρουνάτοι (Ελισάβετ, Γιάννης Κ., Παντελής, Ευαγγελία) ταξιδεύουν στο ΛΟΝΔΙΝΟ

ΓΕΝΙΚΑ

Το Λονδίνο είναι η πρωτεύουσα της Αγγλίας και βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της. Κτισμένο στις όχθες του ποταμού Τάμεση, το Λονδίνο βρίσκεται 75 χλμ. από τη Θάλασσα της Μάγχης. Χωρίζεται από τον Τάμεση σε δύο μέρη, στη Βόρεια και στη Νότια Όχθη. Με έκταση 1.579 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αποτελεί την 37η μεγαλύτερη σε έκταση αστική περιοχή στον κόσμο.

 

 

Το Λονδίνο έχει εύκρατο κλίμα, που σημαίνει ότι η πόλη σπάνια έχει πολύ χαμηλές ή πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Οι χειμώνες είναι ψυχροί, αλλά σπάνια η θερμοκρασία πέφτει κάτω από μείον 2 βαθμούς. Τους χειμερινούς μήνες η θερμοκρασία στο Λονδίνο είναι υψηλότερη σε σύγκριση με τις γύρω περιοχές, λόγω θερμών ρευμάτων από τη Νότια Αμερική, ενώ το καλοκαίρι βρίσκεται στα ίδια επίπεδα. Το χαρακτηριστικό του καιρού στο Λονδίνου είναι ότι έχει πολύ συχνές βροχοπτώσεις.
Από την ίδρυσή του, το Λονδίνο παραμένει πρωταγωνιστής σε σημαντικά κινήματα και φαινόμενα της παγκόσμιας ιστορίας, όπως η Βιομηχανική Επανάσταση και η Αναγέννηση της Γοτθικής Αρχιτεκτονικής.
Το κέντρο της πόλης είναι η αρχαία πόλη του Λονδίνου όπου υπάρχουν μέχρι και σήμερα μερικά μεσαιωνικά κατάλοιπα. Τουλάχιστον από το 19ο αιώνα το όνομα "Λονδίνο" αναφέρεται σε ολόκληρη τη μητροπολιτική περιοχή γύρω από αυτό. Το μητροπολιτικό Λονδίνο περιλαμβάνει, πέρα από το Σίτι (City, κέντρο της πόλης), 32 διαμερίσματα, τα οποία αρχικά ήταν αυθύπαρκτες πόλεις, τελικά όμως συνενώθηκαν εξαιτίας της πολεοδομικής επέκτασης της Βρετανικής πρωτεύουσας και ενσωματώθηκαν σ’ αυτή.
Αποτελεί μεγάλο επιχειρηματικό και πολιτιστικό κέντρο. Εκεί έχουν την έδρα τους πολλές εταιρίες, οργανισμοί καθώς και διάφορα παγκόσμια ιδρύματα.
Η πόλη είναι από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο και εξαιτίας της οικονομικής ανάπτυξης η δημοφιλία της αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια.
Με βάση στοιχεία του 2006, ο επίσημος πληθυσμός του είναι 7.512.400 κάτοικοι εντός ορίων του Μείζονος Λονδίνου, ενώ η μητροπολιτική περιοχή υπολογίζεται ότι αριθμεί 12 με 14 εκατομμύρια κατοίκους. Η πολυμορφικότητα του πληθυσμού είναι εξαιρετικά μεγάλη, καθώς περιλαμβάνει ανθρώπους από όλες τις φυλές του κόσμου και συνεπώς τον καθιστά μία από τις μεγαλύτερες πολυπολιτισμικές κοινότητες παγκοσμίως. Περισσότερες από 300 γλώσσες ομιλούνται εντός της πόλης.
Στο Λονδίνο κατοικούν μερικοί από τους πιο πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο.
Εχει επιλεγεί για να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012.ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο υπόγειος σιδηρόδρομος (Μετρό) του Λονδίνου είναι ο παλαιότερος στον κόσμο (1863) και είναι περισσότερο γνωστός ως The Tube. Εκτός από την αρχαιότητά του, το μετρό του Λονδίνου είναι το πιο εκτεταμένο και μεγαλύτερο σε μήκος στον κόσμο.
Το 1994 άνοιξε η υποθαλάσσια Σήραγγα της Μάγχης και για πρώτη φορά το Λονδίνο συνδέθηκε με την ηπειρωτική Ευρώπη. Τρένα υψηλής ταχύτητας (Eurostar) συνδέουν το Λονδίνο με το Παρίσι στη Γαλλία, όπως επίσης και με τις Βρυξέλλες στο Βέλγιο.
Η Βρετανική πρωτεύουσα εξυπηρετείται από δύο μεγάλα αεροδρόμια. Πρόκειται για το Διεθνές Αεροδρόμιο Χίθροου (Heathrow) και το Γκάτγουικ (Gatwick). Το Χίθροου είναι το τρίτο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο στον κόσμο. Στα ανατολικά της πόλης βρίσκεται το σημαντικό για την οικονομία ποτάμιο λιμάνι. Το συνολικό μήκος των εγκαταστάσεών του είναι γύρω στα 150 χλμ. και μέχρι τη δεκαετία του ‘50 ήταν λιμάνι διεθνούς ακτινοβολίας. Ως τη Γέφυρα του Λονδίνου (Τάουερ Μπριτζ, Tower Bridge) φθάνουν πλοία μέχρι 6.000 τόνων. Τα δύο τμήματα της γέφυρας ανοίγουν σε πέντε λεπτά για να επιτρέψουν τη διέλευση των πλοίων.
Το Λονδίνο έχει ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα λεωφορείων στον κόσμο και λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο. Κυκλοφορούν 8.000 λεωφορεία, γίνονται 700 διαδρομές με λεωφορεία και πάνω από 6.000.000 δρομολόγια επιβατών κάθε ημέρα της εβδομάδας. Παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των μετακινήσεων στο κεντρικό Λονδίνο γίνεται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, έξω από την πόλη κυριαρχεί η κυκλοφορία αυτοκινήτων. Το Λονδίνο περιβάλλεται από ένα κυκλικό αυτοκινητόδρομο (Μ25).


ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Το Λονδίνο έχει πολλά αξιοθέατα που, αν κάποιος πάει ως εκεί, αξίζει τον κόπο να τα επισκεφτεί. Σε έρευνα του 2009 ψηφίστηκε σαν  η πόλη με τα καλύτερα δημόσια πάρκα και τα περισσότερα αξιοθέατα που μπορεί να απολαύσει κανείς δωρεάν.

Το παλάτι του Μπάκιγχαμ
(Buckingham Palace)
Το 1826, ο βασιλιάς Γεώργιος ζήτησε από τον φημισμένο αρχιτέκτονα John Nash να επεκτείνει το σπίτι - τότε γνωστό ως Buckingham House - σε ένα παλάτι. Ο ίδιος απεβίωσε πριν ολοκληρωθεί και έτσι η Βασίλισσα Βικτωρία ήταν η πρώτη που έμεινε στο παλάτι. Τον Ιούλιο του 1837, τρεις εβδομάδες μετά την προσχώρησή της στο θρόνο, μετακόμισε από το Παλάτι του Κένσινγκτον, στο νέο παλάτι του Μπάκιγχαμ. Το παλάτι έχει περίπου 600 δωμάτια, συμπεριλαμβανομένων αίθουσα του θρόνου, μία αίθουσα χορού, πινακοθήκη και ακόμη και μια πισίνα. Όταν η Βασίλισσα βρίσκεται εντός του παλατιού υψώνεται μία σημαία. Καθημερινά στις 11π.μ. γίνεται η αλλαγή της φρουράς που αποτελεί πόλο έλξης πολλών τουριστών.
Αν και υπάρχουν αρκετά δωμάτια που μπορείτε να επισκεφτείτε όλο το χρόνο, κατά τους δύο καλοκαιρινούς μήνες, που η βασιλική οικογένεια απουσιάζει, μπορείτε να επισκεφτείτε μεγάλο μέρος των ανακτόρων.

 

Big Ben
Στον πύργο αυτό ύψους 106 μέτρων βρίσκεται η μεγαλύτερη καμπάνα της Βρετανίας, βάρους 14 τόνων και χτυπάει κάθε μία ώρα. Το ρολόι του πύργου που είναι και το μεγαλύτερο στη Βρετανία φαίνεται και από τις 4 πλευρές του πύργου και έχει διάμετρο 7,5 μέτρα, ενώ ο χάλκινος λεπτοδείκτης είναι 4,25 μέτρα. Δεν έχει σταματήσει ποτέ στην έως σήμερα ιστορία του και ο ήχος του έχει γίνει γνωστός αφού αναμεταδίδεται από το ραδιόφωνο ΒΒC καθημερινά.

 

Η Γέφυρα Τάουερ (Tower Bridge)
H γέφυρα Τάουερ αποτελεί ένα εντυπωσιακό δείγμα μηχανικής, η οποία ολοκληρώθηκε το 1894 και γρήγορα έγινε σύμβολο του Λονδίνου. Οι γοτθικού ρυθμού πύργοι και η γέφυρα που τους ενώνει, υποστηρίζουν το μηχανισμό που ανυψώνει τη γέφυρα για να περνούν μεγάλα πλοία ή σε ειδικές περιπτώσεις. Η γέφυρα στεγάζει ένα μουσείο, με εκθέματα που ζωντανεύουν την ιστορία της. Εδώ μπορείτε να θαυμάσετε πέρα από τη θέα, την ατμομηχανή που κινούσε τον ανυψωτικό μηχανισμό μέχρι το 1976, οπότε το σύστημα έγινε ηλεκτρικό.

Βρετανικό Μουσείο (British Museum)
Το Βρετανικό μουσείο είναι το αρχαιότερο εθνικό μουσείο του πλανήτη καθώς ιδρύθηκε το 1753. Εχει 6 εκατομμύρια επισκέπτες περίπου το χρόνο και διαθέτει περισσότερα από 7 εκατομμύρια εκθέματα από όλη την παγκόσμια κληρονομία και την εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού από την αρχή του μέχρι και σήμερα. Το κτίριο που στεγάζει το Βρετανικό μουσείο Ελληνικής Αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής. Ανάμεσα στα εκθέματα του Βρετανικού μουσείου βρίσκονται και τα πολυσυζητημένα μάρμαρα του Παρθενώνα τα οποία αφαίρεσε ο Λόρδος Έλγιν κατά την τουρκοκρατία.

 

Μάτι του Λονδίνου (London Eye)
Με ύψος 135μέτρα και δίπλα στον Τάμεση αυτή η τεράστια ρόδα προσφέρει μία καταπληκτική θέα όλης της περιοχής του Λονδίνου. Η ρόδα παρατηρητήριο κατασκευάστηκε για το millennium έπειτα από πρωτοβουλία της British Airways. Η διάρκεια της βόλτας κρατάει μισή ώρα και με μικρές στάσεις, δίνει στον επισκέπτη το χρόνο να απολαύσει τη μοναδική πανοραμική θέα. Το βράδυ, που δεν έχει πολλούς επισκέπτες και με την πόλη φωταγωγημένη, το θέαμα είναι εκπληκτικό.
Η Βασιλική Ακαδημία Τεχνών, Η Βασιλική Οπερα του Λονδίνου, η κατοικία του Κάρολου Ντίκενς, το Ενυδρείο του Λονδίνου, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Παύλου είναι ακόμα μερικά αξιοθέατα που κάποιος είναι καλό να επισκεφτεί.
Το Λονδίνο, παρόλες τις τρέχουσες οικονομικές δύσκολίες, είναι ένας παράδεισος για αγορές και ψώνια. Το πιο φημισμένο πολυκατάστημα του Λονδίνου είναι το Harrods, χρονολογείται από το 1849 και ιδρύθηκε από τον Τσαρλς Χάροντ. Η ποικιλία των προϊόντων είναι εντυπωσιακή


Ελισάβετ Δόριζα
Γιάννης Καλάκος
Παντελής Καϋμένος
Ευαγγελία Kολκού