Οι "Βασιλιάδες"(Ελίνα, Δημήτρης, Παντελής Σ. Χριστίνα) ταξιδεύουν στο Βερολίνο

Το Βερολίνο (στα γερμανικά Berlin) είναι στις μέρες μας μια από τις πιο σημαντικές και ιστορικές πόλεις της Ευρώπης με πολύ αρχαία ιστορία. Είναι η πρωτεύουσα της Γερμανίας από το 1990, όταν το Ανατολικό και το Δυτικό κομμάτι ενώθηκαν και έγινε πρωτεύουσα του κράτους που ξέρουμε σήμερα.

 

Βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας και έχει έκταση 889 τ.χλμ., ενώ ο πληθυσμός του είναι περίπου 5,4 εκατομμύρια κάτοικοι. Είναι η μεγαλύτερη σε έκταση και πληθυσμό πόλη της Γερμανίας ενώ είναι η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι κτισμένο στη γερμανική πεδιάδα, κοντά στους ποταμούς Σπρέε και Χάβελ. Είναι σημαντικός κόμβος συγκοινωνιών, όπως και οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο με πολυάριθμα πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα, θέατρα, μουσεία και αρχιτεκτονικά μνημεία.
Από τα αξιοθέατα της πόλης ξεχωρίζουν το Σύγχρονο Συνεδριακό Κέντρο, ο Πύργος του Σαρλότενμπουργκ, το Συναυλιακό Μέγαρο, το ανακαινισμένο κτίριο της γερμανικής Βουλής (Ράιχσταγκ), ο ζωολογικός κήπος, η Στήλη της Νίκης, η περίφημη Πύλη του Βρανδεμβούργου (απομίμηση του Παρθενώνα), το Δημαρχιακό Μέγαρο. Το Αρχαιολογικό Μουσείο, η Νέα Πινακοθήκη, το Μουσείο της Περγάμου (όπου υπάρχουν συγκεντρωμένα πολλά γλυπτά της αρχαίας ελληνικής πόλης της Περγάμου), το Μουσείο Ντάλεμ (που έχει πλούσια πινακοθήκη) κ.ά.

 


Το Βερολίνο κατά το Μεσαίωνα ευνοήθηκε απ’ τη στρατηγική του θέση, καθώς και απ’ την παρουσία των ποταμών (αφού μπορούσαν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους) Έλβα και Όντερ). Στη μακρόχρονη ιστορία του έγινε πρωτεύουσα του Πρίγκιπα του Βρανδεμβούργου και του Βασιλείου της Πρωσίας. Το 1870 έγινε πρωτεύουσα της γερμανικής αυτοκρατορίας και από το 1930 μέχρι και το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αντιπροσώπευε το ναζιστικό Ράιχ. Με τις συνθήκες ειρήνης που ακολούθησαν η διοίκηση της πόλης μοιράστηκε στις νικήτριες δυνάμεις (Γαλλία, Η.Π.Α., Μεγάλη Βρετανία και Ρωσία).
Κάποια στιγμή δημιουργήθηκαν εντάσεις ανάμεσα στις Η.Π.Α. και τη Σοβιετική Ένωση (που οδήγησαν στον Ψυχρό Πόλεμο) και το Βερολίνο χωρίστηκε σε Ανατολικό (το ήλεγχαν οι Σοβιετικοί) και Δυτικό (το ήλεγχαν Αμερικανοί, Βρετανοί και Γάλλοι). Οι Δυτικοί ένωσαν τους τομείς της πόλης που είχαν στον έλεγχό τους σε έναν προκαλώντας την αντίδραση της Σοβιετικής Ένωσης. Το 1948 – 9 η Σοβιετική Ένωση έδιωξε τους πρώην συμμάχους της στο Δυτικό τομέα της πόλης. Ωστόσο εκείνοι δημιούργησαν πρόσβαση στον αέρα συνδέοντας την πόλη με την περίφημη αερογέφυρα (με γραμμές αεροπλάνων) με τη Δυτική Γερμανία.
Το Νοέμβριο του 1989 η πολιτική κρίση στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας (Ανατολική Γερμανία) υποχρέωσε την Κυβέρνηση να επιτρέψει την ελεύθερη διέλευση και κυκλοφορία ανάμεσα στα δυο κομμάτια του Βερολίνου. Τότε γκρεμίστηκε και το περίφημο τείχος που ως τότε χώριζε την πόλη στους δύο τομείς της.
Η ένωση του Βερολίνου έγινε στις 3 Οκτωβρίου 1990. Το Βερολίνο έγινε ξανά πρωτεύουσα της ενωμένης πλέον Γερμανίας (αντικαθιστώντας την ως τότε πρωτεύουσα Βόννη) και έχει παραμείνει ως σήμερα.
Παρά τις καταστροφές, τους πολέμους και τη μακροχρόνια διαίρεση, η πόλη πρέπει να είναι υπερήφανη για τη σημαντική πολιτική και πολιτιστική κληρονομιά της.