Η Ωκεανία είναι απ' όλες τις υπόλοιπες ηπείρους η μικρότερη σε έκταση και πληθυσμό. Περιλαμβάνει την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και την Παπούα Νέα Γουϊνέα καλύπτοντας το 5,8% της παγκόσμιας έκτασης με περίπου 8,6 εκατομμύρια τ.χλμ.

Καλύπτεται ολόκληρη απ' τον Ειρηνικό Ωκεανό και έχει πολλά και μεγάλα νησιωτικά συμπλέγματα (σπουδαιότερα η Πολυνησία, η Μελανησία και η Μικρονησία). Από επιστημονική άποψη βρίσκεται στο νότιο και ανατολικό ημισφαίριο της Γης.

Το κλίμα της παρουσιάζει γενικά από περιοχή σε περιοχή μεγάλες διαφορές (εξαιτίας του ανάγλυφου και του πλάτους της), αν και το περισσότερο είναι εύκρατο ή ηπειρωτικό με σπάνιες βροχές. Επίσης έχει πολύ πλούσια χλωρίδα και πανίδα.

 

Αυστραλία

Η Αυστραλία είναι το μεγαλύτερο κομμάτι της Ωκεανίας και θεωρείται από πολλούς μεγάλο νησί, αφού περιβάλλεται από τον Ειρηνικό Ωκεανό. Η χώρα αυτή διαθέτει αρκετά μεταλλεύματα, τόσο μεγάλο εισόδημα και βιοτικό επίπεδο, ώστε μπορεί να θεωρηθεί ένα από τα πλουσιότερα κράτη του κόσμου. Έχει έκταση 7,7 εκατομμύρια τ.χλμ. και πληθυσμό περίπου 20 εκατομμύρια κατοίκους.

Πρωτεύουσά της είναι η Καμπέρα ενώ πολύ σημαντικές ή γνωστές πόλεις είναι το Σίντνεϋ, η Μελβούρνη κ.ά. Η Αυστραλία είναι γνωστή για την παραγωγή μαλλιού, και διατηρεί τα πρωτεία στον τομέα αυτό.

Το κλίμα της είναι εύκρατο σχεδόν σ' όλη τη χώρα μετά τη Μεγάλη Οροσειρά όμως γίνεται ηπειρωτικό. Στα ανατολικά κυρίως παράλια πλήττεται συχνά από ισχυρές βροχοπτώσεις και τροπικούς αντικυκλώνες. Η χλωρίδα και η πανίδα είναι πολύ ιδιαίτερες. Η βλάστηή της είναι πολύ χαρακτηριστική, καθώς περιλαμβάνει είδη τα οποία αλλού είναι άγνωστα ή έχουν, χρόνια τώρα, εξαφανιστεί. Όσο για την πανίδα χαρακτηριστικά ζώα της χώρας είναι το καγκουρώ και το κοάλα.

Νόμισμα της Αυστραλίας είναι το αυστραλιανό δολλάριο.

 

Νέα Ζηλανδία

Η Νέα Ζηλανδία είναι ένα μικρό αλλά πλούσιο επίσης κράτος της Ωκεανίας. Αποτελείται από δύο μεγάλα νησιά, το Βόρειο και το Νότιο, που χωρίζονται από τον πορθμό Κουκ. Η έκτασή της είναι 270.534 τ.χλμ. και ο πληθυσμός της κοντα στα 4 εκατομμύρια κατοίκους.

Η πρωτεύουσά της είναι το Γουέλινγκτον ενώ α΄λλες σημαντικές πόλεις είναι η Νέλσον, η Ωκλαντ κ.ά. Το μεγαλύτερο μέρος της είναι έρημο και τις περισσότερες φορές άγονο. Επίσης έχει πολλά μικρότερα νησιά με σημαντικότερο το νησί Στιούαρτ. Συγκερκιμένα βρίσκεται κάτω από τον τροπικό του Αιγόκερω και Νοτιοανατολικά της Αυστραλίας.

Η χλωρίδα και η πανίδα της είναι ίδια με της Αυστραλίας, το κλίμα όμως είναι διαφορετικό, αφού το χειμώνα έχει χιόνι και παγετούς, ενώ τα καλοκαίρια είναι δροσερά. Το νόμισμά της είναι το δολλάριο της Νέας Ζηλανδίας απ' το 1987.

 

Παπούα - Νέα Γουϊνέα

Τέλος, μένει η Παπούα - Νέα Γουϊνέα, η οποία αποτελεί το ανατολικό κομμάτι του νησιού Νέα Γουϊνέα, μιας γέφυρας στεριάς μεταξύ Ασίας και Αυστραλίας. Έχει έκταση 450 χιλιάδες περίπου τ.χλμ. και πληθυσμό περίπου 5,8 εκατομμύρια κατοίκους.

Πρωτεύουσα της Παπούα - Νέας Γουϊνέας είναι Πορτ Μόουρσμπι, ενώ μεταξύ άλλων σημαντικών πόλεων ξεχωρίζει το Βίλχεμ. Η οικονομία της χώρας είναι εύθραυστη και εξαρτάται απόλυτα από την Αυστραλία.

Η χλωρίδα και η πανίδα της είναι ποικίλη. Στο πιο ψηλό τμήμα της υπάρχουν είδη δέντρων που συναντιούνται στο Βόρειο ημισφαίριο, ενώ χαμηλότερα υπάρχουν τροπικά δάση. Όσο για την πανίδα εκεί ζουν πολλές ιδιομορφίες της ορνιθοπανίδας, αλλά και παπαγάλοι και άλλα σπάνια πουλιά. Το κλίμα της είναι ως επί το πλείστον τροπικό.

Νόμισμα της Παπούα - Νέας Γουϊνέας είναι το κίνα.