Η Ανταρκτική θεωρείται από πολλούς ως έκτη ήπειρος της Γης. Πρόκειται για μια μεγάλη έκταση πάγου, η οποία εκτείνεται στο Νότιο Πόλο και περιβάλλεται απ' τον Ειρηνικό, τον Ινδικό και τον Ατλαντικό ωκεανό.

 

 

Έχει έκταση 14.107.630 τ.χλμ. και η αλήθεια είναι ότι έως τώρα δεν έχει εξερευνηθεί εντελώς, όμως τα στοιχεία που 'χουν βρεθεί έως τώρα είναι αρκετά για να την περιγραφή της. Οι κάτοικοί της είναι το καλοκαίρι 5.000 και το χειμώνα 1.000 και αποτελούν μέλη επιστημονικών αποστολών. Ουσιαστικά δεν έχει καθόλου πυκνότητα και ο κυριότερος παγετώνας της είναι ο Λάμπερτ (64 χλμ μήκος και 402 χλμ. πλάτος).

Η χλωρίδα της δεν έχει κάποια ποικιλία, καθώς το κρύο που υπάρχει στην Ανταρκτική δεν επιτρέπει στα φυτά να ζήσουν. Τα φυτά της αποτελούνται αποκλειστικά από βρύα και λειχήνες.

Η πανίδα της είναι χερσαία και αντιπροσωπεύεται από φώκιες, αποδημητικά πουλιά και πιγκουινους, ενώ φάλαινες κολυμπούν στα νερά γύρω της.

Τα παγόβουνα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα της Ανταρκτικής. Πρόκειται για παγωμένο νερό που λόγω της θερμοκρασίας έχει στερεοποιηθεί πάνω στο νερό. Δυστυχώς οι πάγοι όλο καιλιγοστεύουν εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Είναι λοιπόν φυσικό το κλίμα της να είναι πολύ ψυχρό. Οι θερμοκρασίες είναι εξαιρετικά χαμηλές, τόσο που δεν μπορεί να εγκατασταθεί μόνιμα ο άνθρωπος. Η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει σημειωθεί είναι -89,2 βαθμοί Κελσίου.

ΑΤΡΟΜΗΤΟΙ