Η Ευρώπη απλώνεται στο ανατολικό και βόρειο ημισφαίριο της Γης.

Έχει σχήμα μεγάλου τριγώνου με βάση τη μεγάλη οροσειρά των Ουραλίων και την προέκτασή τους ως την Κασπία θάλασσα και κορυφή την Ιβηρική χερσόνησο. Περιβάλλεται στις τρεις πλευρές της από θάλασσα.

 

Στα βόρεια απλώνεται ο Αρκτικός Ωκεανός, στα Δυτικά ο Ατλαντικός με τις εσωτερικές θάλασσες Βόρεια και Βαλτική και στα Νότια η Μεσόγειος θάλασσα, ο Ελλήσποντος, η Προποντίδα, ο Βόσπορος και ο Εύξεινος Πόντος. Τα σύνορα με την Ασία είναι συμβατικά και τα καθορίζουν η οροσειρά των Ουραλίων , το ποτάμι Ουράλης, οι δυτικές ακτές της Κασπίας θάλασσας και ο Καύκασος.

 

Η Ευρώπη αποτελείται από πεδινές εκτάσεις, ενώ το ένα τρίτο τους εδάφους της  είναι ορεινό με ψηλότερη κορυφή το Λευκό όρος στις Άλπεις. Ο μεγαλύτερος ποταμός είναι ο Βόλγας και η μεγαλύτερη λίμνη η Λαντόγκα στη Ρωσία.

Στο μεγαλύτερο μέρος της έχει κλίμα εύκρατο και η οικονομία της βασίζεται στη βιομηχανία, τη ναυτιλία, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία, τον τουρισμό και στα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Ρωσία και τη Βόρειο θάλασσα.

Περιλαμβάνει 43 ανεξάρτητα κράτη. Το 95% των κατοίκων της ανήκει στη λευκή φυλή και η θρησκεία στην Ευρώπη είναι ο Χριστιανισμός.

Η Ευρώπη θεωρείται η Γηραιά Ήπειρος και χωρίς να υποτιμάται ο κινέζικος πολιτισμός, πιστεύεται, ότι από αυτήν πηγάζουν οι τέχνες, τα γράμματα και γενικά κάθε μορφή πολιτισμού από τα αρχαία χρόνια ως σήμερα.

ΑΤΡΟΜΗΤΟΙ - Τζωρτζίνα